Iepurele Sălbatic, Formidabil În Grădină

iepurele sălbatic (Oryctolagus cuniculus) sau iepurele comun

Iepurele sălbatic (Oryctolagus cuniculus) sau iepure comun este unul dintre lagomorfe ca iepurele. Acest mamifer din familia Leporidae își ia numele de la garennes, nume dat anterior în spațiile ierboase sau în păduri, trufe ale rețelelor de burrow unde acești iepuri erau numeroși. De iepure comun este, de asemenea, domesticite pentru reproducere, precum și pentru aprobare, în special cu iepurii pitic.

Iepurele sălbatic: carte de identitate

Iepurele sălbatic se deosebește de iepure cu dimensiunea mai mică: între 35 și 50 cm fără coadă și urechi mai scurte de 9 cm. În funcție de șablon, greutatea sa variază între 1 kg și 2,5 kg. Are o blană gri-brună până la gri-bej, cu o burtă albică și un mic plasture roșu pe fundul gâtului.

Dimorfismul sexual este observat în forma capului: mai subțire și mai prelungită la femele, în timp ce bărbații sunt mai pucioși.

Iepurele are distincția de a avea o dentiție mare (28 de dinți) care nu se oprește niciodată. De asemenea, are o vedere foarte bună, care merge la 360° C, cu ochii a căror iris este maro-negru, spre deosebire de iepure. Pe măsură ce luminozitatea scade, iepurele continuă să vadă foarte bine. Cu toate acestea, chiar în fața lui, vibrissa lui îi va permite să simtă prezența unor obstacole. Auzirea lui nu este un sens deosebit de precis pentru el, în timp ce acuitatea simțului mirosului este fără îndoială. Un alt simț este curios bine dezvoltat la iepure, este gustul deoarece acesta este capabil să discerne sarea, dulce, acid și amar.

Când sunteți în primejdie sau în coitus, iepurele a dat un mic scârțâit. Dar dacă vrea să avertizeze despre un pericol din apropiere, își ștampilează piciorul, provocând un sunet uscat, care rezonează de la distanță.

Iepurele trăiește în perechi sau grupuri de aproximativ douăzeci de adulți în care există o ierarhie dominantă și dominată: prima va avea prioritate față de cuplajul cu cel mai bun spațiu pentru a da naștere, în timp ce al doilea este în retragere.

Pe măsură ce vede noaptea, iepurele trăiește mai ales din seară. Speranța de viață poate dura până la 9 ani, dar nu se bazează pe prădători și alte obstacole în calea supraviețuirii.

Reproducerea iepurelui sălbatic

tânăr iepure

Iepurele are reputația de a fi foarte activi sexual, iar „iepure fierbinte“ nu este cu adevărat o expresie a uzurpat deoarece copula pe tot parcursul anului, prin schimbarea partenerului în funcție de dorințele sale, făcând puii ei umflat.

Femelele pot fi în căldură pe tot parcursul anului, cu excepția toamnei. Durata gestației este de o lună, iar femeile gravide se întâlnesc în principal între februarie și august.

Ele dau naștere într-un rabouillère (pușcă născută) cu o așternută de 3 până la 12 iepuri mici, fără păr, cu ochi închisi. Ei aduce un 6 sânii de sex feminin prin miros deja prezent: având în vedere diferența dintre numărul tetinelor și numărul de mortalitate mic, mare de iepuri tineri este comun. La 4 săptămâni, tinerii sunt înțărcați și autosuficienți, ajung la maturitate sexuală la 3 luni și 4 luni și 4 luni, respectiv la femele și la bărbați. Doar o lună după naștere, femeia este din nou fecundabilă: prin urmare, ea poate avea până la 6 litri pe an!

Habitatul iepurelui sălbatic

Iepurele sălbatic trăiește mai puțin de 1400 de metri deasupra nivelului mării, în zonele cu iarbă, tot felul atunci când există încă unele tufișuri sau garduri vii pentru a ascunde: aceasta va Mauri în pădure, prin poieni, dune, pajiști, pajiști, câmpuri cultivate, nu uitați parcurile publice din orașe, ghimpile verzi, autostrăzile și zonele industriale, peluzele și grădinile.

Pentru a facilita saparea urzelilor, iepurii salbatici prefera solurile nisipoase, pierdute, bine drenate si adanci. Drumurile, dacă nu sunt izolate, sunt conectate între ele prin galerii.

Spațiul de viață al iepurelui poate ajunge până la 4 ha și poate fi dublu dacă locuiește în comunitate, dar depinde de abundența sau nu de hrană în apropierea burrowului. El marchează teritoriul său, inclusiv intrarea în burrow, cu urină, excrementele și secreția glandelor bărbie.

Iepurele sălbatic, formidabil în grădină

Mâncarea iepurelui

Iepurele sălbatic este evident un erbivore, deoarece întotdeauna îl vedem asociat cu morcovi în animație și benzi desenate! Mai puțin delicat, și el își mănâncă propriile fecale, încă moale, defecate (se spune că este caecotrofică), care îl mestecă ca și cum ar fi rumânat. Acesta este un fel de digestie în două etape...

În funcție de natura înconjurătoare și anotimpurile, plantele erbacee care vor consuma vor varia: aceasta va graminee (Poaceae) în vreme fine la rădăcini, bulbi, semințe, tulpini, muguri și scoarță de arbuști atunci când se întâmplă rece. Dacă există culturi în gama sa de origine, acesta va fi folosit dacă acesta este un câmp de cereale sau o grădină de legume, unde morcovi și varză, în special, să crească.

Iepurele sălbatic, bântuirea grădinarului

Iepurii sălbatici

Iepurele sălbatic poate face multe daune în culturile agricole, în păduri și în grădini dacă locuiește într-o zonă densă a unei zone. Cu toate acestea, distribuția nu este deloc echilibrată pe teritoriu: unele regiuni sunt invadate, iar în altele, aproape că au dispărut. În consecință, începând cu anul 2007, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) monitorizează populațiile sale pentru a fi incluse în speciile pe cale de dispariție, dacă este cazul. Simultan, este inclus pe lista de animale care pot fi clasificate ca dăunători.

Una dintre principalele amenințări ale iepurilor sălbatici este, desigur, vânătorii. Dar patologiile reprezintă o cauză semnificativă a mortalității: mixtomatoza și alte virusuri, inclusiv hemoragice.

Rețeaua de drumuri este o capcană pentru iepurii care sunt adesea zdrobiți de șoferi, fără să putem vorbi de un drum hecatomb.

În cele din urmă, prădătorilor naturali cottontail iepurii au o responsabilitate asupra populațiilor lor: vulpe, hermelina, nevastuica, sconcsul, nevastuica, pisica sălbatică, câine, bufniță, bufniță, vultur... Dar fără iepuri sălbatici să se hrănească unele dintre acestea prădătorii ar fi amenințați. Prin urmare, este important să se mențină populațiile de iepuri sălbatici la un nivel echilibrat, ceea ce se face local prin operațiuni de reintroducere.

Video: .

Partajați-Le Cu Prietenii Tăi