Ratonul, Un Oportunist Din America

R├óul comun (Procyon lotor) a ajuns ├«n Europa ├«ntre cele dou─â r─âzboaie mondiale, direct din America, unde acest mamifer carnivor a fost mereu r├óvnit. ├Än ciuda diferen╚Ťelor de mediu ├«ntre cele dou─â continente, enot este perfect, este ├«n aceast─â care ├«l calific─â drept un comportament oportunist se schimb─â ├«n func╚Ťie de ├«mprejurimile sale, ╚Ötiind deja, de sex masculin ╚Öi feminin nu reac╚Ťioneaz─â ├«n acela╚Öi mod ├«n acelea╚Öi situa╚Ťii.

r─âu ratacitor

Rasa: carte de identitate

Râul este caracterizat printr-o blană frumoasă între brun și gri și un cap alb, cu o mască neagră în jurul ochilor care rulează pe toată lungimea botului. În primăvară, el știe o mula care își ușurează blănurile de vară care sunt mult mai scurte.

Animalul m─âsoar─â ├«ntre 60 cm ╚Öi 1 m, ├«n func╚Ťie de subiect ╚Öi de sex, deoarece exist─â un dimorfism sexual relativ puternic ├«ntre b─ârba╚Ťi, beefier dec├ót femele. La aceast─â lungime, este recomandabil s─â ad─âuga╚Ťi 20 p├ón─â la 35 cm pentru coad─â cu v├órful negru, marcat cu o succesiune de inele negre ╚Öi clare.

Greutatea sa variază de la 4 la 9 kg în medie știind că, în regiunile reci din nordul Canadei, raton poate scădea, ceea ce face rezerve mari de creștere în greutate sa cu jumătate sau mai mult. Nu hibernează cu adevărat, ci devine inactiv ca stare de dormit, de aici necesitatea de a avea rezerve.

Capul ratonului este suprasolicitat de urechi mici, este larg, cu un bot sub╚Ťire ╚Öi cu ochi negri. Fiind un carnivor, din╚Ťii lui au canini lungi, permi╚Ť├óndu-i s─â-i planteze ├«n prada s─â o omoare. Picioarele sale au cinci degete foarte agile, cu gheare clare, ne-retractabile, iar picioarele din spate, care masoara 10 centimetri, se pot transforma la 180┬░ C, daca este necesar!

Ratonul, mai degrab─â nocturn, nu este rapid ├«n mi╚Öc─ârile sale pe teren, dar, pe de alt─â parte, ├«noat─â bine ╚Öi urc─â cu u╚Öurin╚Ť─â. Dac─â se simte ├«n pericol, va emite un fel de grunt, foarte diferit de celelalte pl├ónse pe care le poate produce pentru a se ├«n╚Ťelege de c─âtre ceilal╚Ťi creaturi.

Speran╚Ťa de via╚Ť─â este de 3 p├ón─â la 5 ani ├«n mediul natural s─âlbatic, dar poate atinge 15-20 de ani ├«n captivitate.

Reproducerea ratonului

Reproducerea ratonului ├«ncepe cu c─âutarea femelelor de c─âtre b─ârbat: ├«mperecherea are loc la sf├ór╚Öitul iernii sau prim─âvara devreme, ├«n func╚Ťie de clim─â. Femeia monogam─â ├«╚Öi asigur─â gesta╚Ťia de 2 luni (63 de zile), ├«n timp ce b─ârbatul se ├«ntoarce pentru a cuceri ╚Öobolani noi!

Singura gam─â anual─â a femeilor este ├«ntre 1 ╚Öi 7 mici sau 9: cu c├ót animalul tr─âie╚Öte mai mult ├«n nord, cu at├ót este mai mic num─ârul. Ei sunt nascuti orbi si nu vad inainte de 3 saptamani. Femelele le al─âpteaz─â timp de 4 luni, iar sf├ór╚Öitul lor pufos ia contururile viitoarei bl─ânuri ├«n jurul a 2 luni. Ei cr├óng ╚Öi r─âm├ón ├«n dormitor cu mama lor ├«n timpul iernii dup─â na╚Öterea lor, apoi ├«╚Öi iau independen╚Ťa ├«n prim─âvara urm─âtoare. Maturitatea sexual─â a femelelor are loc la un an, ├«n timp ce b─ârba╚Ťii a╚Öteapt─â 2 ani.

Habitatul ratonului

├Än Europa, ├«n cazul ├«n care a devenit naturalizat, raton in apropiere de p─âduri, r├óuri, zone rurale cu culturi irigate, dar ╚Öi ora╚Öele din apropiere, unde parcurile ╚Öi canaliz─ârile place de via╚Ť─â. Habitatul s─âu indic─â oportunismul s─âu: astfel, el se poate apropia mult de om prin a╚Öezarea ├«n mansarde, hornuri sau hambare.

Drumul s─âu variaz─â ├«n func╚Ťie de situa╚Ťii ╚Öi de timpuri, de vreme ce ratonul se poate a╚Öeza ├«ntr-un cioc, ├«ntr-un copac gol, un terrier de marmot abandonat etc. Aici va petrece, de asemenea, iarna latenta.

r─âu ratacitor

Mâncare de raton

R├óul este omnivor ╚Öi oportunist, din nou pentru c─â se va adapta la ceea ce g─âse╚Öte ├«n mediul s─âu ├«n func╚Ťie de sezon.

Astfel, se va m├ónca destul de des pe fese, insecte, larve, viermi, roz─âtoare (╚Öoarece de c├ómp, bizamul...), animale mici acvatice (broa╚Öte, broa╚Öte ╚Ťestoase, raci, scoici, midii...), al plante (porumb, fructe, fructe de padure, ghind─â, nuci...), ceea ce g─âse╚Öte ├«n cutii de gunoi din ora╚Ö ╚Öi chiar uneori ╚Öi carouri.

Tot ce mănâncă în vară și toamna va fi rezervele sale grase pentru iarnă.

Spre deosebire de ceea ce se spune, ratonul nu-și spală mâncarea înainte de al mânca.Acesta se fumează între picioare înainte de moluște și prada acvatică înainte de a mânca, ceea ce poate explica această confuzie semantică.

Ratonul, speciile d─âun─âtoare invazive

Ca o specie exogeni, prădători naturali raton sunt animale destul de rare sau inexistente în Europa: râsul, Cougar, Coyote, aligator, lupul, jderul, vulpea roșie, câinele.

Omul a fost atât de vânat pentru blana sau ucide prin trafic, dar, de asemenea, fermierii se tem de ea, deoarece tîlhării livezi, lanuri de porumb, dar, de asemenea, pui și ouă, stupi de albine, hambare de depozitare, etc. Astăzi ratonul este foarte aproape de orașe.

Acesta este clasificat ca fiind d─âun─âtor ├«n Fran╚Ťa, prin decret ministerial din 28 iunie 2016 ╚Öi clasificate de c─âtre Consiliul Europei ca specii invazive a c─âror eradicare este recomandat─â datorit─â impactului s─âu asupra vie╚Ťii s─âlbatice locale, deoarece este considerat─â o amenin╚Ťare pentru biodiversitate.

Video: Notas curiosas: -rat├│n abordo hace de las suyas, -auto sobre auto - Mart├şnez Serrano.

Partaja╚Ťi-Le Cu Prietenii T─âi