Muskratul, Un Dăunător Și Un Animal Invaziv

Muskratul (Ondatra zibethicus) este un rozătoare numită uneori șobolan american, deoarece provine din nordul acestui continent, de unde europenii au râvnit-o pentru blănuri, la începutul secolului al XX-lea. Treptat, el sa aflat în natură în jurul râurilor, făcând mari daune asupra malurilor și culturilor agricole. Fii atent, nu ar trebui să fie confundat cu nutria.

Nutria: carte de identitate

Nutria cântărește în medie 1,5 kg și are o lungime de aproximativ 35 cm fără coada, care este de aproximativ douăzeci de centimetri. Este acoperit cu o blană brună închisă, de culoare brună, compusă din păr strălucitor și gros, sub care se ascunde o finețe care îi permite să se protejeze eficient de frig; părul buric este mai ușor, trăgând mai mult pe maro cenușiu.

muskrat (Ondatra zibethicus)

Capul lui este impozant, ochii și urechile sunt foarte mici. El își poate folosi incisivii în timpul înotului, deoarece buzele sale se află în spatele lor, ceea ce împiedică introducerea apei. Picioarele posterioare sunt puternice, în timp ce picioarele din față sunt mai mici, cu gheare mari. Coada lungă a lui și aplatizată lateral este bunul său pentru un bun înotător amfibiu. El poate rămâne imersat fără respirație timp de aproape un sfert de oră, fie prin înot, fie prin ascundere dacă se teme de ceva. El poate trăi aproximativ 4 ani în natură.

Numele provine de la glandele sexuale prin care bărbații și femeile emit secreții cu un miros puternic de miros, destinat să marcheze teritoriul lor și indică faptul că au ajuns la maturitate sexuală, adică în jurul valorii de 1 an. După împerecherea de primăvară-vară, gestația durează o lună și generează 5 până la 6 tineri pe care femeia le alăptează. În toamnă, au devenit adulți. La o rată de 1 până la 3 litri pe an, proliferarea muskraturilor este ușor explicată!

Muskratii trăiesc în principal seara și noaptea, dar le vedem și în timpul zilei: nu sunt animale sociabile, se luptă cu ușurință unul cu celălalt. Apropierea apei este esențială (pârâu, mlaștină...): el trăiește într-o grădină pe care o sape și care duce la apă. El construiește, de asemenea, colibe de la ramuri, plante acvatice și detritus de legume de toate felurile: el ajunge prin subsol unde galeriile subacvatice pot fi foarte organizate și foarte vaste.

În timpul iernii, când temperatura scade considerabil, muskratii hibernează în năvăliile lor prin îmbrățișarea reciprocă.

Cum să distingi un muskrat de o nutrie

Diferența dintre muskrat și Nutria este fizic de neoprit: primul cântărește între 1,5 și 2,5 kg maxim, în timp ce al doilea va cântări între 7 și 9 kg!

Muskrat mâncare

Muskratul este în principal erbivor, alegând cattails, rushes, crini și alte plante terestre, dar poate extinde meniul său la cereale, cartofi, sfecla sau porumb cultivate în apropiere. În timpul iernii, când plantele sunt mai rare, mănâncă puțin crustacee, crustacee, pești și amfibieni. El face rezervări ca adăposturi pentru iarnă. În orice caz, el își mănâncă întotdeauna mâncarea acvatică din apă.

Daunele produse de muskrat

muskrat (Ondatra zibethicus)

Nutria nu este într-adevăr un animal pentru a favoriza în jurul grădinii tale. Nu numai că poate provoca, printre altele, boli precum leptospiroza sau boala Lyme, dar în plus este clasificată ca fiind dăunătoare în Franța și aparține așa numitelor specii invazive din Europa.

Cu grădinile sale înfloritoare care slăbesc terenul, provoacă daune semnificative digurilor și tuturor dezvoltărilor hidraulice din jurul șanțurilor și râurilor, inclusiv lagune naturale.

Ca urmare, rădăcinile copacilor sunt de asemenea afectate, precum și paturile de stuf, pe care le distruge pentru a-și hrăni și a construi colibele. Cel mai bun lucru este că colibele pot găzdui cuiburi și pot dezvolta anumite plante și mici insecte descompunzătoare.

Lupta împotriva muskratului

Este foarte dificilă eradicarea muskratului dintr-un singur loc datorită reproducerii sale intense pe de o parte și, pe de altă parte, datorită faptului că nu are aproape nicio pradă naturală în Europa (raptori, șerpi, raton, râu vidră dar și aligator neobișnuit de acasă ca nurca!).

Operațiunile de capturare sunt efectuate în mod curent (nasse), precum și atacurile cu tir cu arcul sau pușca care sunt permise.Totul despre otrăvuri chimice (anticoagulante) sunt interzise pentru a eradica bizamul dintr-un decret ministerial din 2007, care prevede că „utilizarea controlului chimic cu momeală otrăvită este rezervat pentru cazuri excepționale“.

Așa cum muskratii nu apreciază băncile ușor înclinate, evoluțiile pe malurile râurilor devin din ce în ce mai reduse de îndată ce apare oportunitatea.

(fotografia de sus: Domeniul public al S.U.A., Fish and Wildlife Service)

Partajați-Le Cu Prietenii Tăi