Genetul, Un Carnivor Trecător Care Amintește De Pisică

Genette of Europe sau Genette (Genetta genetta)

Genette d'Europe sau comuna Genette (Genetta genetta) este un animal mic subțire care îi amintește pisicilor prin dimensiunile lor, dar și prin silueta și părul lor. Carnivorele mamifere din familia Viverridae, genetul este originar din Africa, mai exact din Maghreb. A fost adus înapoi în Europa pentru a fi domesticit, ceea ce explică de ce este listat astăzi în Franța.

Genette: carte de identitate

Genetul măsoară mai mult sau mai puțin cincizeci de centimetri, la care este necesar să se adauge la fel de mult pentru coada, care este astfel foarte lungă, destul de groasă și cilindrică. Nu este foarte mare (maxim 20 cm) și deci scurt pe picioare. Dimorfismul sexual este destul de marcat, astfel încât greutatea variază de la 1,3 la 2,7 kg, în funcție de faptul că este o femeie sau un bărbat în particular.

Haina nu este mătăsosă, ci destul de dură, gri-brun, cu pete negre puțin asemănătoare pisicilor de tigru. Pe coadă, aceste pete negre formează inele. Pe de altă parte, părul buricului este alb și labele sale sunt chiar mai întunecate decât corpul.

Botul său subțire este caracteristic capului său triunghiular care este suprasolicitat de urechi de până la 4 până la 5 cm. Ca carnivore, geneta are o dentiție bine aprovizionată. Speranța de viață este de aproximativ zece ani, uneori mai mult în cazurile în care este domestice.

Geneta trăiește mai ales din amurg în timpul căreia vânează pentru mâncare, în special pe teren, deși se urcă ușor în copaci.

Înmulțirea începe odată cu împerecherea repetată pe timp de noapte. Se va urma o gestație de mai mult de două luni, care se va naște o gamă de până la 4 păroase mici, dar surd și orb că femela va alăpta 4 luni. Cuplajele pot să apară pe tot parcursul anului, însă femela va avea doar o litieră pe an, sau două maxime. Pentru tineri va dura 2 ani pentru a ajunge la maturitatea sexuală.

Habitatul său este concentrat în principal în pădure, în păduri dense, în apropierea iazurilor și a altor puncte de apă, dar niciodată în jurul caselor. Deși Genet determină zona teritorială prin depunerea excrementele si secretii ale glandelor perianale moscat, ea este nici un habitat specific și puțin somn fie aici, fie acolo, în domeniul său de aplicare, fie într-o vizuină abandonat, pe un copac sau sub o stâncă.

Mâncarea genettei

Genette of Europe sau Genette (Genetta genetta)

Genet fiind carnivore, ele vâna toate rozătoare mici, cum ar fi soareci si soareci, dar, de asemenea, iepuri, dormice, veverițe, precum și păsări, reptile, amfibieni... Ocazional, se poate suplimenta dieta lui de cereale și fructe de padure.

Deoarece genetul nu se apropie de zonele locuite, nu va ataca grădinarul de pui: nu este o parte a dăunătorilor, dimpotrivă.

Genette, specii protejate

Odată ce vânați pentru blana sa, care nu este caz, Genet nu este clasificat ca fiind specii protejate dăunătoare, dar populația sa este destul de expansiune în Franța, în cazul în care ea este văzută în mod regulat în cartierul de sud-vest, știind că prezența sa se observă din ce în ce mai mult pe traseul Loirei până în Valea Rhonului.

Gena este protejată astăzi pe mai multe niveluri: prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 din anexa 3 privind mediul sălbatic, prin directivele europene din 21 mai 1992 și 27 octombrie 1997 privind conservarea habitatelor naturale, precum și faună și floră sălbatică și prin decretul ministerial din 17 aprilie 1981 privind mamiferele protejate pe întreg teritoriul, care conferă protecția totală a genetului pe întreaga Franță.

(foto de Guérin Nicolas (mesaje) - munca personala, CC BY-SA 3.0)

Partajați-Le Cu Prietenii Tăi