Cuculus Cocos (Cuculus Canorus), Pasărea Furișând Cuib

Cucul gri (Cuculus canorus) este o pasăre de dimensiuni medii care arată ca niște raptori mici. Acesta aparține ordinului cuculiformelor. Cântecul său, care îi dă numele, este familiar în primăvară în mediul rural, dar și în grădinile orașelor.

Cuculus Cuculus (Cuculus canorus), pasărea furișând cuib

Cum să recunoști o cuc?

Cucul este o pasăre de alpinism de dimensiunea unui turtureu. Barbatul are gri pe cap, gât și piept. Pajiștile sale sunt de culoare albă, cu dungi fine negre. Cucul are o coadă lungă, rotunjită, gri închis până la negru, reperată cu alb. Aripile sale sunt lungi, gri închis. Ochii cucii sunt maro înconjurați de un cerc galben. Picioarele sale sunt scurte și galbene. Pasărea cucului arată ca bărbatul, dar culoarea lui poate fi maro sau murdară.

Plânge și cucul

Cucul este foarte recunoscut prin sunetul său tipic și prin strigătul clar, care îi dă numele și care se îndepărtează. Cântă în principal în timpul sezonului de reproducere, de la începutul lunii aprilie, pentru a atrage femele.

Cucul gri

Cuibul habitatului

Cucul se adaptează la diferite medii. Este prezentă în Europa, Asia și Africa. Este o pasăre migratoare solitară care se îndreaptă spre sud în timpul iernii. Cucul trăiește pe marginile pădurilor, în curățenie, în zonele cultivate cu copaci și tufișuri. El se bucură de spații deschise cu plantații, garduri vii și păduri clare.

Cucula de hrănire

Cucul se hrănește în principal pe insecte și pe larvele lor, în special pe ospiciile păroase, cum ar fi ospiciile procesionare de pin. De asemenea, el mănâncă libelule, lăcuste și gândaci. Cucul îi place și ouăle și puilor de trecători, păsările de dimensiuni mici foarte răspândite.

Câine greu zburând

Reproducerea cucului

Câinele de sex masculin și de sex feminin coincid doar la momentul sezonului de reproducere de primăvară. Masculul îi atrage pe femeie prin strigătul și parada foarte recunoscută, răspândind coada lungă și legănându-se. Chiar înainte de copulare, cucul masculin prezintă femeii o lamă de iarbă sau o ramură mică.

Particularitatea cucului nu este de a construi un cuib pentru ouă de incubație: femeia se află în cuibul unei alte păsăricând incubatorul acestui cuib este absent. Depune un ou a cărui cochilie are aspectul și mărimea celor deja prezenți în cuib. Perioada de incubație este cuprinsă între 11 și 12 zile. După ce tânărul cucul din ou sale, se golește cuibul altor ouă ei și chiar pui deja prezente și este de căldură de către păsările de plasament în timpul primelor sale de 6 zile pentru a părăsi cuibul, după 12 până la 13 zile.

Este cucul util sau dăunător grădinii?

Prin puterea sa, cucul este foarte util în grădină în special pentru a ajuta la eliminarea pin omizi processionary care este foarte dificil de a scăpa de atac și care slăbesc și conifere, în special tineri, în special pin austriac, laricio de Corsica, Salzman, maritim, pădure sau pin Alep, răspândit în grădinile noastre.

(Photo credits: fotografie nr 2 de Philomin Briot și fotografia nr. 3 de André Labetaa)

Partajați-Le Cu Prietenii Tăi